26/5/16

EL VIAJE SECRETO DE ELIDAN MARAU A TRAVÉS DEL MAR DE LECHE (Víctor Nubla, 2016)

Qualsevol lector asidu de l'obra literària de Víctor Nubla, estarà d'acord amb mi en que la seva narrativa explora com a mínim tres víes diferents d'expressió escrita, totes elles atacades amb originalitat i solvència, i totes elles amb un pòsit comú perfectament identificable però molt difícil de definir.

D'una banda tenim el Nubla que jo anomenaria patafísic, el de l'assaig absurd carregat de filosofía (i viceversa), el del joc intel·lectual que deixa el lector amb la boca oberta i la sensació que res del que coneix és exactament com s'havia imaginat que era, però que tot amaga molts secrets. Aquest és el cas d'obres magistrals com Tratado sobre los frenos o Sistemas de interpretación del mundo.

De l'altra hi ha el Nubla més narratiu, el lector afèrrim de literatura pulp, sobretot ciència ficció i policíaca, que explica com ningú les facècies d'uns personatges excèntrics i entranyables, narracions d'aventures que passa pel turmix del seu univers a estones psicodèlic a estones trepidant, i sempre terriblement divertit. Aquest és el Nubla que hem publicat a Males Herbes, el de El regal de Gliese i de les aventures del cap Pendergast.

Finalment hi ha una tercera línia, potser menys diferenciada de les altres dues (perquè impregna tots els seus llibres), però que també mereix ser considerada a part. Em refereixo a la màgia. Alguns dels dels seus textos s'imposen sobre la realitat, van armats amb referències ocultistes que els converteixen en una força tel·lúrica en si mateixos. S'hi dibuixen objectes i accions que exerceixen una forta influència sobre els que si acosten. És el cas, per exemple, de Màgia tridimensional perenneo de les Cinco acciones encaminadas a la difuminación del contorno.
Durant la presentació de "El viaje secreto..." a Taifa
Bé, doncs l'últim llibre de Nubla, des del primer dia considerat la seva obra mestra per un bon grapat de lectors, és la síntesi perfecta d'aquests tres móns. El viaje secreto de Elidan Marau a través del Mar de Leche és la màxima expressió de l'univers Nubla, la seva depuració i alhora la seva eclosió. Un llibret de setanta pàgines escrit i reescrit durant més de vint anys, i que amaga portes a almenys mitja dotzena de llibres diferents, tots continguts dins el mateix, i tots tan encantadors com el cant d'una sirena. Es tracta d'un nouvelle de pirates fantàstica, però també d'un viatge iniciàtic, i, en un segon plà (en les lectures del capità del vaixell), d'un assaig sobre sistemes de creació i interpretació de realitats.

Al llarg de vint-i-dues jornades de viatge (cadascuna amb el seu epígraf poètic/oracular integrat), seguim a Elidan Marau a bord del vaixell Hammerhead, en una travessia de port en port per les costes del Mar de Llet. La descripció d'unes ciutats i uns paisatges altament simbòlics, les constants digressions, i el toc entre humorístic, exemplar i esotèric de tot el que s'hi troben, recorden la meravellosa Muntanya anàloga, de René Daumal. Tanmateix, a partir d'un cert moment el viatger es doblega sobre si mateix, i el viatge exterior se'n va cap a dins. Auxí es converteix en un trajecte per les profunditats del propi individu que són, també, les de la naturalesa com a força ceadora de totes les coses.

El viaje secreto de Elidan Marau està destinat a convertir-se en un llibre de culte, en una obra venerada per lectors dispersos que quan es trobin a la cripta d'algun bar fosc en parlaran a mitja veu, com si es reveléssin un secret. El viaje secreto... és una d'aquelles peces úniques que pots llegir del dret i del revés, de cap per amunt i de cap per avall, tantes vegades com vulguis, i hi seguiràs descobrint passadissos secrets a racons inexplorats de la teva pròpia imaginació.

Llegiu-lo!


Ramon Mas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada