28/1/15

PLANETARY (Warren Ellis i John Cassaday, 1999-2009)


Planetary és una obra de dimensions titàniques, amb una ambició col·losal i tanmateix reeixida. No estic parlant dels seus vint i cinc capítols més extres, sinó de la voluntat d'integrar en una sol arc argumental tots els universos temàtics creats pel gènere fantàstic al llarg del segle XX, tant pel què fa a la literatura, com al còmic o al cinema. Aquí hi ha fantasmes, pioners del viatge espacial, monstres atòmics, experimentació genètica, dimensions paral·leles, extraterrestres, viatges psicotròpics, conspiranoia, superhomes, estranyes civilitzacions perdudes enmig de la selva i moltes coses més, cadascuna ocupant un capítol autònom i autoconclusiu que encaixa com una peça de puzzle en l'univers concebut amb mà de mestre per Warren Ellis.

Planetary és una organització secreta que vetlla pel destí de  humanitat a base de compilar, ordenar, comprendre i dosificar la informació que es mou lliurement per la nostra realitat. Una informació que ben sovint escapa a les capacitats d'observacio i anàlisi de la majoria d'éssers humans. Els membres de Planetary s'endinsen en el terreny d'allò hipotètic i converteixen el rumor i la llegenda en un camp de treball palpable i demostrable, desenmascarant conspiracions en una infinitat de plans de realitat.

A Planetary, com podia passar en sèries televisives com Expedient X, totes les històries ens resulten familiars, ens recorden a pel·lícules que hem vist o llibres que hem llegit, però també són rotundament diferents. Ellis aprofita la teoria del multivers per mostrar-nos variacions possibles dels móns que coneixem (tant si són reals com ficcionats) i justificar els fruits de la imaginació humana com a interferències que s'han escapat per les esquerdes d'universos paral·lels.



R.M.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada