24/9/14

LA GOSSETA DE SÍRIUS (Pere Verdaguer, 1986)


Un estiu de finals dels vuitanta, sense que ningú sàpiga el motiu, la temperatura de la Terra comença a enfilar-se vertiginosament. La xafogor és tan insuportable que la gent emigra cap a les muntanyes més altes i les regions àrtiques. Arran d'aquest desgavell climàtic s'esdevé el caos i l'esfondrament de la civilització, i comença la barbàrie i l'aparició dels inevitables grupuscles d'il·luminats redemptors. En aquest context, un jove protagonista s'embranca amb totes les forces en la recerca de la seva família perduda, en una història plena d'acció i persecucions.

La gosseta de Sírius és una novel·la de ciència-ficció (s'especula sobre els possibles perquès del fenòmen climàtic, sense donar-ne cap explicació definitiva), però ambientada al Rosselló, devora Perpinyà. És sabut que aquesta és la terra d'acollida de Pere Verdaguer, i en aquesta novel·la és molt més que un escenari de fons: és també un paisatge sentimental, una excusa per recordar la postguerra espanyola, la vida a l'exili i la industrialització tardana d'aquesta regió.

Tan sols un però: l'existència d'un parell de detalls xenòfobs i un xic desagradables, potser simptomàtics i explicatius de l'auge actual del Front Nacional al país veí.

PG

2 comentaris:

  1. Bona troballa literària. Gràcies.

    M’agradaria llegir aquest llibre de Pere Verdaguer. Encara que crec que serà difícil, a la xarxa de biblioteques de Bcn indica "No existeix cap exemplar prestable". A veure si el trobo ...

    Jo et recomano un altre, "La Tierra permanece" de George R. Stewart .

    pd. Et felicito pel teu bloc, me'l apunto!


    ResponElimina
  2. Hola Geobiocat,

    Jo vaig comprar-lo directament a la web de l'editorial Moll. Com que és una edició antiga suposo que a les llibreries ja no el deuen tenir, però l'editorial encara guardava alguns exemplars.

    Salut i gràcies per la felicitació,

    PG

    ResponElimina