11/11/16

FOX MULDER PERSEGUIDO POR UN OVNI


Alerta els fans dels OVNIS, aquí ve una notícia d'interès: l'exèrcit espanyol acaba de desclassificar una bona pila d'expedients secrets -vora vuitanta- referents al fenomen OVNI, ocorreguts entre 1962 i 1995.

Aquests expedients, que sumen un total de més de 1.900 pàgines, fan referència a casos succeïts per tot Espanya, però sorprenen casos tan propers com els de la carretera de la Rabassada a Collserola -un enclavament on els avistaments són habituals, segons els afeccionats al tema-, els del Vallès o a la província de Girona. Sembla ser que a Lleida, com és habitual, no hi va passar massa res...

Alguns expedients van acompanyats d'esbossos i de la declaració dels testimonis (que s'han mantingut en l'anonimat), així com d'impagables comentaris i anotacions dels militars de torn encarregats de redactar els informes. Hi ha passatges meravellosos, on la prosa oficiosa del tardofranquisme -pomposa, afectada i un punt ridícula- no pot estar-se de mostrar una mica de sornegueria (o una consternació evident, depèn del cas) davant el que està explicant. En alguns expedients es prova de donar una explicació convencional als avistaments (globus d'observació metereològica, proves de vol dels francesos o del propi exèrcit espanyol, etc); en d'altres les omissions són més eloqüents que les afirmacions dels generals, capitans i tota la pesca.

A qui tingui curiositat i vulgui dedicar una estona a ficar el nas entre aquests expedients, una darrera advertència: no hi trobareu pas tant l'encobriment deliberat i conspirador d'una realitat inexplicable (com Fox Mulder s'entestava a veure en els seus EEUU), com una mostra més de la caspositat de la institució fonamental del franquisme.

PG 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada