30/9/14

SERAPHIM 266613336 WINGS (Mamoru Oshii, Satoshi Kon, 1994-1995)


Per a qualsevol afeccionat a la ciència ficció en general, i a l'anime japonès en concret, veure els noms dels dos creadors d'aquest còmic junts és una mena de somni fet realitat. Satoshi Kon és el director de joies com Milenium Actress, Perfect Blue o Paprika, mentre que Mamoru Oshii és un dels autors més visionaris que ha donat el Japó, l'home que va convertir un manga mitjanet, com és el Ghost in the shell de Masamune Shirow, en dues obres mestres cinematogràfiques, a més d'haver dirigit també pelis com Avalon, Patlabor, Sky crawlers o l'existencialista Talking Head

El guió corre a càrrec d'Oshii, mentre que el dibuix i el disseny és cosa de Kon, tot i que sembla ser que sovint s'intercanviaven papers. És evident que la col·laboració entre dos mestres amb un caràcter tan marcat devia resultar realment complicada, tant és així que el projecte que us presentem avui, pensat per durar uns quants anys, no va passar del primer i va quedar inacabat. 

Amb tot, el que tenim entre mans és un còmic memorable sobre un món amb països sencers en quarantena per una malaltia que degrada físicament als que la pateixen, alhora que els provoca al·lucinacions i els fa créixer una mena d'ales a l'esquena. Tanmateix tots els afectats moren abans que les ales s'acabin de desenvolupar. En aquest context, tres agents de la Organització Mundial de la Salut (OMS) són enviats a l'epicentre del brot acompanyats d'una nena misteriosa. El simbolisme cristià, la mescla entre realitat i somni, la versemblant conspiració geopolítica i alguns elements de ciència ficció realment avançats al seu temps ens prometien la que hauria estat, sense cap mena de dubte, una de les sèries manga més importants de tots els temps. Desgraciadament es va quedar pel camí, però val la pena llegir aquest primer volum per gaudir del què podia haver estat. Es recomana llegir-lo al llit, abans d'adormir-se, i deixar que els somnis completin la història.

No és d'estranyar que poc temps després de que la relació entre Mamoru Oshii i Satoshi Kon s'estronqués, ambdós, cadascú per la seva banda, es convertissin en els directors d'anime més importants de la seva generació (amb el perdó del gran Katsuhiro "Akira" Otomo, de qui Satoshi Kon havia estat l'alumne més avançat).

Ramon Mas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada