28/9/14

ELS NOSTRES AMICS DE FROLIK 8 (PHIlip K. Dick, 1970)


Philip K. Dick no té obres menors, en té algunes que funcionen millor argumentalment i d'altres en les quals té més valor la càrrega filosòfica. Decantar-se per unes o les altres és una qüestió de cada lector. Ara bé, quan aconsegueix equilibrar-les, i això passa en llibres com Scanner Darkly, o Do androids dream electric sheeps? la lectura és de puny enlaire. Doncs bé, la poc coneguda i de títol desafortunat Nuestros amigos de Frolik 8 és d'aquestes últimes.

En una societat futura el poder està repartit entre dues minories amb mutacions positives, d'una banda els Nous Homes, amb una intel·ligència desmesurada i una capacitat per a la projecció teòrica que excedeix de molt els límits del que avui en dia considerem humà, i de l'altra els Inusuals, amb poders telepàtics. La resta, la gran majoria d'éssers humans, denominats els antics, són la classe subordinada, sense cap possibilitat real d'accedir a càrrecs importants.
Entre els Antics també hi trobem una disidència organitzada, els coneguts com a subhumans, que reparteixen pamflets polítics amb un alt component addictiu. I és que, en certa manera, en aquest llibre Dick descriu l'activisme d'esquerres com una mena de droga. Uns i altres esperen i alhora temen el retorn de Thors Provoni, un líder dels Antics que es va fugar amb una nau i va prometre que tornaria amb ajut extraterrestre.

Encara que tot plegat soni estrambòtic, si ve de Philip K. Dick això és un argument convencional, quasi comercial, I és que estem d'avant d'un thriller polític prou equilibrat, tanmateix, no us penseu que aquí només hi ha trama, també hi és molt present la reflexió sobre el què ens defineix com a éssers humans, però, sobretot, Dick planteja la pregunta de si en una situació extrema els nostres desigs individual passarien a davant dels nostres interessos ideològics o polítics.

El final de la novel·la, més suggeridor que impactant, és realment extraordinari, amb alguns diàlegs que obren portes a una qüestió, la de l'art i els artistes, semrpe present (tot i que mai explicitament) en l'obra d'aquest el nostre heroi, Philip K. Dick.

Ramon Mas


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada